Wyżywienie w żłobku
Proces prawidłowego żywienia dzieci w okresie do trzeciego roku życia odgrywa bardzo znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci w naszej placówce było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.
Jadłospisy w naszym żłobku układane są dekadowo w oparciu o najnowsze zalecenia żywieniowe dla niemowląt i małych dzieci, staramy się, aby dieta dzieci była odpowiednio zaplanowana, zbilansowana, pełnowartościowa i zróżnicowana.
Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych, jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.
Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HCCP, który gwarantuje odpowiednią jakość zdrowotną produktów.
Prowadzimy własną kuchnię – dysponujemy nowoczesnym i bezpiecznym zapleczem gastronomicznym – dzięki temu jesteśmy pewni, że posiłki są przygotowane z najlepszej jakości produktów, najlepszymi technikami, bezpośrednio przed wydaniem.
Zredukowaliśmy do minimum zużycie soli i cukru w jadłospisach żłobkowych, korzystamy głównie z suszonych przypraw ziołowych. Staramy się, aby serwowane posiłki były zdrowe i smaczne, a ich wygląd atrakcyjny dla dzieci.
Dzieci w żłobku otrzymują 5 posiłków w odstępach czasowych:
8.00 – Śniadanie I
9.00 – Śniadanie II
11.00 – Obiad – pierwsze danie
14.00 – Obiad – drugie danie
15.00 – Podwieczorek
Przez cały dzień dzieci mają dostęp do wody.
Żywienie niemowląt jest dostosowane do aktualnych możliwości i umiejętności dziecka oraz jego bieżących potrzeb na danym etapie rozwoju, rozszerzanie diety następuje zgodnie z wytycznymi schematu żywienia.
Podstawowym przepisem prawnym, dotyczącym organizacji żłobków i żywienia w placówkach, jest Ustawa z dnia 4 lutego 2011r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3.
„Art. 22. Żłobek i klub dziecięcy zapewniają przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej, wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie”
(Nowe brzmienie – art.22 obowiązuje od 1.01.2018r., Dz. U. z 2017r. poz. 1428).